Chromebookurile sunt locul perfect pentru a începe cu Linux

Cele mai bune Chromebookuri pe care le puteți obține astăzi au parcurs un drum lung de la acele timpuri. Chrome OS nu mai este doar un browser elegant care rulează pe un laptop. A crescut pentru a integra Android și Linux, iar platforma este acum mult mai capabilă decât ați putea crede.

Al doilea dintre ele este deosebit de important. Nu sunt pe cale să predic cum toată lumea ar trebui să treacă imediat la Linux. Sau că 2022 este anul desktopului Linux. Sau asa ceva. Cu toate acestea, este în centrul atenției chiar acum, cu Steam Deck-ul extrem de popular care ajunge pe rafturi.

De ce vorbesc despre învățarea Linux? Ei bine, pentru a începe, niciodată nu este prea târziu sau o idee proastă să înveți ceva nou. Linux nu este doar un alt sistem de operare desktop de care nu-ți pasă acum. Are multe aplicații în întreaga lume. Toate acele servere cloud? Rulează Linux. La o scară mai mică, Raspberry Pi este un mic computer Linux extrem de flexibil pe care îl puteți folosi pentru a face multe lucruri minunate. Un Chromebook este un loc minunat pentru a juca Linux în siguranță.

Linux și Chrome OS: o potrivire făcută în armonie

Linux pe ChromeOS

Propria mea poveste de dragoste cu Linux a început în 2020, în timpul marelui eveniment global care ne-a ținut pe toți mult mai mult în casă. Am încercat Chromebookuri în trecut, dar mai ales pentru că jobul meu mă ține în browser toată ziua. Am cumpărat un Chromebook Acer ieftin cu care să mă joc, dar în cele din urmă a mers înapoi în sertar.

Apoi l-am găsit, am aplicat multe, multe actualizări și l-am actualizat. Și asta includea suportul Linux pe care îl ratasem până atunci. Și de acolo a început călătoria. Am activat Linux și am început să fac multe căutări pe Google.

Activarea Linux adaugă un container Debian fără probleme în configurația existentă a sistemului de operare Chrome.

Dar ce este mai exact? Versiunea scurtă este că activarea Linux pe un Chromebook adaugă un container Debian deasupra sistemului de operare. Sistemul de operare Chrome în sine este bazat pe Linux, dar foarte personalizat. Linux este descris pe Chromebookuri ca un „mediu de dezvoltare” și trăiește alături de orice altceva aveți pe computer.

Containerul Debian este un loc fantastic pentru a face primii pași Linux, deoarece nu există niciun risc pentru restul laptopului. Este izolat de Chrome OS, deși are integrări. Puteți partaja foldere din sistemul de operare Chrome în Linux, puteți vizualiza fișiere Linux în aplicația Fișiere din sistemul de operare Chrome. Aveți opțiunea de a partaja dispozitive USB, cum ar fi microfonul, cu containerul Linux. Aproape că poți folosi Linux ca orice altă aplicație, mergând și ieșind după bunul plac.

Frumusețea acestei abordări sandbox este că, dacă dai peste cap ceva, poți să-l distrugi și să o iei de la capăt. Este atât de simplu de configurat încât oricine o poate face. În cazul meu, acest lucru s-a întâmplat des și, deși mi-am găsit orientarea, cu siguranță am apreciat ușurința de utilizare a sistemului de operare Chrome în comparație cu utilizarea Linux pe o mașină dedicată.

Familiarizați-vă cu terminalul

Terminal Linux pe sistemul de operare Chrome

Este ușor să indicați meme pe utilizatorii Linux și pe terminal. Dar când vă simțiți confortabil cu utilizarea și unul dintre numeroasele instrumente bazate pe terminale pe care le puteți utiliza, s-ar putea să vă simțiți că mintea s-a schimbat ferm. Utilizarea terminalului este o modalitate rapidă și eficientă de a face lucrurile. Și în medii de server sau chiar pe un dispozitiv fără cap, cum ar fi un Raspberry Pi, veți folosi o mulțime de terminale.

M-am întrebat de ce aș avea vreodată nevoie să folosesc un terminal. Acum îmi petrec o mare parte din zi în casă și nu sunt dezvoltator. Folosesc Neovim pentru a-mi scrie toată munca înainte de a o pune în CMS-ul nostru. Folosesc Ranger când vreau să intru în sistemele de fișiere Linux și Chrome OS. Folosesc Git și Github pentru a sincroniza diferite fișiere de configurare și setări între mașini. Luați notițe, utilizați SSH pentru a vă conecta la alte mașini, efectuați teste de viteză sau chiar verificați prognoza meteo. Toate lucrurile pe care le fac din terminal cu comenzi text. Nu am avut niciodată nevoie să-mi întrerup fluxul pentru a folosi un mouse sau un trackpad sau să deschid o altă aplicație.

Familiarizarea cu Linux și terminalul mi-a schimbat cu adevărat fluxul de lucru personal. Dovadă că nu trebuie să fii în codificare pentru ca acest lucru să funcționeze pentru tine. Există clienți terminale care pot face tot felul de lucruri nebunești, chiar să verifice Twitter și Reddit sau să deschidă pagini web complete. Dar dincolo de accelerarea zilei de lucru, chiar simt că am învățat ceva util.

Linux îmbunătățește și sistemul de operare Chrome

GIMP pe sistemul de operare Chrome

Dacă doriți să învățați Linux de la zero, un Chromebook este un loc minunat pentru a începe. Există multe dintre care să alegeți la prețuri accesibile și există câteva Chromebook-uri foarte bune acum. Dar mai există ceva ce face Linux pe un Chromebook. Acest lucru îmbunătățește sistemul de operare Chrome.

Linux îmbunătățește sistemul de operare Chrome.

Sistemul de operare Chrome se bazează în continuare pe aplicații și extensii web. Acum are Android încorporat, dar nu sunt cu adevărat un fan al asta. Folosește atât de multe resurse de sistem încât eu personal nu am fost în stare să justific să-l las activat.

Linux, pe de altă parte, este o modalitate mai bună de a umple golurile pe care sistemul de operare Chrome nu le poate face singur. Pe lângă faptul că este un container minunat pentru a elimina mâncărimea terminalului, Debian pe sistemul de operare Chrome acceptă pe deplin aplicațiile GUI.

Inseamna mult. Nu puteți rula Photoshop pe un Chromebook, dar puteți rula versiunea Linux a GIMP. Ai nevoie de un editor audio, cum sună Audacity? Munca video? Încercați Kdenlive. Este posibil să nu găsiți aplicațiile după numele cu care v-ați obișnuit, dar pe Linux veți putea găsi o alternativă gratuită, open-source.

Hardware-ul Chromebookului dvs. particular va fi un factor, la fel ca pe un laptop cu Windows. Dacă aveți un Celeron și 4 GB de RAM, probabil că nu vă veți distra prea mult editand videoclipuri în Kdenlive. Totuși, din experiența mea, un Chromebook cu buget redus cu Linux activat a funcționat în general mai bine decât un laptop Windows cu buget similar.


Dacă aveți deja un Chromebook, cu siguranță ar trebui să activați acest mediu Linux. Și dacă sunteți în căutarea unui laptop nou, dar sunteți puțin obosit de Windows, atunci verificați-l. Chromebookurile moderne sunt un hibrid dintre browserul Chrome pe care îl cunoașteți și lumea aplicațiilor web, cu un computer desktop Linux și chiar un dispozitiv Android.

Nu vor fi pentru toată lumea, dar puteți face mult mai multe pe un Chromebook în aceste zile decât oricând. Și nu știi niciodată, s-ar putea să descoperi că ești un utilizator Linux ascuns care așteaptă să izbucnească. Asta mi s-a întâmplat. Toate acestea de când a fost activat pe un Chromebook în urmă cu doi ani.

Add Comment