Sănătatea bucală: semne de avertizare pe care nu trebuie să le ignorați pentru că v-ar putea salva viața

Puțini oameni așteaptă cu nerăbdare o vizită la dentist – dar pe lângă detectarea cariilor dentare și a bolilor gingiilor, îți poate salva viața.

„Ceea ce majoritatea oamenilor nu știu este că medicul dentist poate fi prima ta linie de apărare în detectarea simptomelor unor probleme mai ample de sănătate în restul corpului”, spune Neil Sikka, stomatolog șef la Bupa Dental Care.

Deci, care sunt steagurile roșii la care ar trebui să fii mereu atent?

Buzele albăstrui ar putea semnala CIRCULAȚIE Slabă

Buzele cu o tentă albăstruie pot însemna mai mult decât faptul că ești rece. „Orice aspect neobișnuit al buzelor albăstrui ar putea indica o mulțime de lucruri, de exemplu, circulație proastă sau anemie”, spune Neil.

„Întotdeauna aș încuraja un pacient cu buze foarte palide, mucoasa gurii sau limbii să-și vadă medicul și să facă un test de sânge și un examen cardiac”.Problemele bucale sunt în principal dentare, dar ar putea indica o altă problemă
(

Imagine:

Getty Images)

Boala gingiilor ar putea semnala DIABET

„Este bine documentat că persoanele cu diabet zaharat prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli ale gingiilor”, spune Neil. „Acum, cercetările încep să arate că legătura funcționează în ambele sensuri.

„Boala gingiilor și infecțiile pot determina creșterea nivelului de zahăr din sânge și vă pot influența riscul de a dezvolta diabet.

„Stomatologii nu caută doar probleme pe care le pot vedea fizic, ci sunt instruiți să identifice mirosurile provenite de la dinți și gingii – de exemplu, mirosul de picături de pere este adesea un semn al diabetului necontrolat. .

Dinții uzați ar putea fi STRESS

Stresul sever ne poate face să strângem sau să strângem dinții, iar în timp acest lucru poate provoca daune grave. „Acest lucru poate duce la probleme la articulațiile maxilarului și la mușcături”, spune Susie Lloyd, dentist la Holt Dental Care din Norfolk.

„Dinții deteriorați sau uzați, dinții sensibili, dinții rupti și obturațiile rupte sunt toate simptome ale scrâșnirii sau strângerii dinților, care pot fi cauzate de stres sau anxietate.

Stomatologul dumneavoastră vă poate recomanda un dispozitiv de protecție pentru gură pentru a preveni scrâșnirea dinților legat de somn sau vă poate îndemna să vă adresați medicului dumneavoastră de familie pentru ajutor în gestionarea stresului.Există mai multe semne revelatoare care înseamnă că ar putea merita să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății
(

Imagine:

Getty Images)

Excesul de placă ar putea semnala o STARE PLAMÂNĂ

Neil de Bupa spune: „Dacă gura ta are multă placă bacteriană, medicii cred că bacteria s-ar putea răspândi în plămâni, cauzând infecții sau agravând condițiile existente, cum ar fi emfizemul și boala pulmonară obstructivă cronică.

Deci, dacă un pacient are sănătatea orală precară și există dovezi care sugerează că ar putea declanșa probleme pulmonare, cum ar fi tusea persistentă sau producția cronică de mucus, îi sfătuim să solicite asistență medicală.

Smalțul uzat ar putea semnala BULIMIE

Dentiștii pot spune adesea dacă un pacient este bulimic prin modul în care smalțul dinților li s-a uzat.

„Un model distinct de uzură a dinților se poate datora episoadelor repetate de vărsături, indicând o persoană cu bulimie, ceea ce poate contribui la creșterea cariilor”, spune Neil.

„Asta pentru că vărsăturile conține acizi din stomac, care sunt corozivi și suficient de puternici pentru a uza smalțul care vă protejează dinții. În cazurile sensibile ca acestea, în care simțim că cineva are o tulburare de alimentație, întrebăm dacă îl putem îndruma pentru ajutor.Unele simptome orale ar putea fi semnul a ceva mai grav
(

Imagine:

Getty Images)

O aftă care nu se vindecă ar putea semnala CANCER

Ulcerele bucale pot fi cauzate de multe lucruri, inclusiv protezele dentare nepotrivite, molarii de minte în creștere, infecții, medicamente, deficiențe alimentare sau deteriorarea prin periaj și sunt foarte frecvente.

Dar dacă aveți un ulcer bucal care nu se vindecă, căutați ajutor. „O ulcerație care nu s-a vindecat după două săptămâni ar putea fi semnul a ceva mai grav”, spune medicul dentist Susie.

„Ar putea însemna cancer oral, așa că este important să discutați cu medicul dentist care vă poate trimite la un specialist pentru teste suplimentare.”

Petele albe de pe limbă ar putea semnala afte

„Dacă descoperiți că aveți pete albe sau pete pe limbă, ar putea indica o infecție fungică, cum ar fi afte”, explică Neil Sikka.

De obicei este inofensiv și poate fi tratat cu ușurință cu un gel de gură de la farmacie.

Cu toate acestea, dacă vedeți o zonă dură, plată, albă, care nu poate fi răzuită, ar putea fi leucoplazia, care este legată de cancer.

„Este important să-i spui stomatologului despre orice pete albe pe care le vezi pe limbă și care nu au dispărut după două săptămâni.”

O voce răgușită ar putea semnala lezarea nervilor

În mod surprinzător, medicul dentist nu vă verifică doar dinții și gingiile pentru a se asigura că sunteți sănătos.

„Chiar și ceva de genul unui pacient cu o voce răgușită m-ar îngrijora, deoarece ar putea fi un semn de leziuni ale nervilor sau chiar cancer oral”, spune Neil Sikka.

„Ca parte a oricărui screening de rutină a cancerului oral, pe care îl fac la fiecare examen, verific întotdeauna buzele, limba, obrajii, podeaua gurii, palatul tare și moale și gâtul gurii. „un pacient.

„Dacă un pacient avea o voce răgușită persistentă care a durat mai mult de două săptămâni, acest lucru nu trebuie ignorat”.

Gura uscată ar putea semnala MENOPAUZĂ

„Este posibil ca multe femei să nu conștientizeze că sănătatea lor orală poate fi afectată în timpul menopauzei”, spune Faizan Zaheer, medic parodont și dentist implant.

„Scăderea nivelului de estrogen face ca organismul să reducă producția de salivă, ceea ce duce la uscăciunea gurii.

„Când gura este uscată, bacteriile pot crește, iar nivelurile pot duce la carii dentare și boli ale gingiilor.

„Menopauza poate duce, de asemenea, la slăbiciune a maxilarului, precum și, în cazuri rare, la sindromul gurii arzătoare în care simțiți durere sau o senzație de arsură pe limbă, gingii, buze, în interiorul obrajilor sau în partea din spate a gurii și a gâtului.”

Citeste mai mult

Citeste mai mult

.

Add Comment