Oamenii de știință folosesc terapia cu lumină pentru a viza și ucide celulele canceroase într-o premieră mondială | Cancer

Oamenii de știință au reușit să dezvolte un tratament inovator pentru cancer care iluminează și elimină celulele canceroase microscopice, o descoperire care ar putea permite chirurgilor să țintească și să distrugă mai eficient boala la pacienți.

O echipă europeană de ingineri, fizicieni, neurochirurgi, biologi și imunologi din Marea Britanie, Polonia și Suedia și-au unit forțele pentru a proiecta noua formă de fotoimunoterapie.

Experții cred că este destinat să devină al cincilea tratament major pentru cancer din lume, după intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie și imunoterapie.

Terapia activată cu lumină forțează celulele canceroase să strălucească în întuneric, ajutând chirurgii să elimine mai multe tumori decât tehnicile existente, apoi ucide celulele rămase în câteva minute după finalizarea operației. Într-un prim studiu mondial pe șoareci cu glioblastom, unul dintre cele mai comune și mai agresive tipuri de cancer cerebral, scanările au arătat că noul tratament luminează chiar și cele mai mici celule canceroase pentru a ajuta chirurgii să le elimine, apoi să le elimine pe cele rămase.

Studiile noii forme de fotoimunoterapie, efectuate de Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, au arătat, de asemenea, că tratamentul a declanșat un răspuns imunitar care ar putea stimula sistemul imunitar să țintească celulele canceroase în viitor, sugerând că ar putea împiedica apariția glioblastomului. înapoi după operație. Cercetătorii studiază acum și noul tratament pentru neuroblastomul cancerului infantil.

„Cancerele cerebrale, cum ar fi glioblastomul, pot fi dificil de tratat și, din păcate, există prea puține opțiuni de tratament pentru pacienți”, a declarat conducătorul studiului, dr. Gabriela Kramer-Marek, pentru The Guardian. „Chirurgia este dificilă din cauza locației tumorilor și, prin urmare, noi modalități de a vedea celulele tumorale care urmează să fie îndepărtate în timpul intervenției chirurgicale și de a trata celulele canceroase reziduale care rămân ulterior ar putea fi foarte benefice”.

Liderul echipei ICR în imagistica moleculară preclinică a adăugat: „Studiul nostru arată că un nou tratament de fotoimunoterapie care utilizează o combinație de marker fluorescent, o proteină aficorp și lumină în infraroșu apropiat poate identifica și trata celulele de glioblastom rămase la șoareci. În viitor, sperăm că această abordare poate fi utilizată pentru a trata glioblastomul uman și, eventual, alte tipuri de cancer.

Terapia combină un colorant fluorescent special cu un compus împotriva cancerului. În studiul efectuat la șoarece, s-a demonstrat că combinația îmbunătățește semnificativ vizibilitatea celulelor canceroase în timpul intervenției chirurgicale și, atunci când este activată ulterior de lumina aproape infraroșie, declanșează un efect anti-tumoral.

Oamenii de știință de la ICR, Imperial College London, Universitatea de Medicină din Silezia, Polonia și compania suedeză AffibodyAB cred că noul tratament ar putea ajuta chirurgii să îndepărteze mai ușor și mai eficient tumorile deosebit de dificile, cum ar fi cele ale capului și gâtului.

Efortul comun a fost finanțat în mare parte de Centrul Științific de Convergență din Marea Britanie al Cancer Research al ICR și de Imperial College London – un parteneriat care reunește oameni de știință internaționali specializați în inginerie, fizică și științe ale vieții pentru a găsi modalități inovatoare de combatere a cancerului.

„Munca multidisciplinară este esențială pentru a găsi soluții inovatoare pentru a face față provocărilor cu care ne confruntăm în cercetarea, diagnosticarea și tratamentul cancerului – iar acest studiu este un exemplu excelent în acest sens”, a declarat profesorul Axel Behrens, șeful echipei de celule stem canceroase la ICR și om de stiinta. director al Cancer Research UK Convergence Science Centre.

„Această cercetare demonstrează o abordare nouă pentru identificarea și tratarea celulelor glioblastomului din creier prin utilizarea luminii pentru a transforma un mediu imunosupresor într-un mediu imunovulnerabil și care are un potențial interesant ca terapie pentru acest tip agresiv de tumoră cerebrală.”

Înscrieți-vă la First Edition, buletinul nostru informativ zilnic gratuit – în fiecare dimineață, la ora 7:00 BST

După decenii de progrese în tratarea cancerului, cele patru forme principale care există astăzi – chirurgie, chimioterapie, radioterapie și imunoterapie – înseamnă că mai multe persoane diagnosticate cu boala pot fi tratate eficient și că mulți pot trăi în stare bună de sănătate timp de mulți ani.

Cu toate acestea, apropierea unor tumori de organele vitale ale corpului înseamnă că este vital să se dezvolte noi modalități de tratare a cancerului, astfel încât medicii să poată depăși riscul de a afecta părțile sănătoase ale corpului. Experții cred că fotoimunoterapia ar putea fi răspunsul.

Când tumorile cresc în zone sensibile ale creierului, cum ar fi cortexul motor, care este implicat în planificarea și controlul mișcărilor voluntare, intervenția chirurgicală cu glioblastom poate lăsa în urmă celule tumorale care pot fi foarte dificil de tratat – și ceea ce înseamnă că boala poate reveni mai mult. agresiv mai târziu.

Noul tratament folosește molecule sintetice numite aficorpi. Acestea sunt proteine ​​minuscule concepute în laborator pentru a se lega cu o țintă specifică cu mare precizie, în acest caz o proteină numită EGFR – care este mutată în multe cazuri de glioblastom.

Afilierii au fost apoi combinați cu o moleculă fluorescentă numită IR700 și administrați șoarecilor înainte de operație. Lumina puternică de pe compuși a făcut ca colorantul să strălucească, evidențiind regiuni microscopice ale tumorilor din creier pe care chirurgii le-au îndepărtat. Laserul a fost apoi comutat la lumină infraroșie apropiată, care a declanșat activitate antitumorală, ucigând celulele rămase după intervenție chirurgicală.

„Foto-imunoterapiile ne-ar putea ajuta să țintim celulele canceroase care nu pot fi îndepărtate în timpul intervenției chirurgicale, ceea ce poate ajuta oamenii să trăiască mai mult după tratament”, a declarat Dr. Charles Evans, Chief Information Officer pentru cercetare la Cancer Research UK. El a avertizat că mai sunt provocări tehnice de depășit, cum ar fi atingerea tuturor părților unei tumori cu lumină în infraroșu apropiat, dar a adăugat că este „emotionat să vadă cum se va dezvolta această cercetare”.

Add Comment