Depp v Heard: „Cine spune cu adevărat adevărul și cine poate doar joacă un rol?” | Ents & Arts News

După o pauză de o săptămână, procesul pentru calomnie împotriva lui Johnny Depp împotriva lui Amber Heard se reia astăzi – echipa de avocați a actorului pregătită să înceapă interogatoriul fostei sale soții pentru acuzațiile ei de abuz fizic și sexual.

Audierea are loc în Fairfax, Virginia, în fața juraților, care au auzit acum patru săptămâni de mărturii din partea familiei, prietenilor, medicilor, experților și angajaților din trecut și din prezent. Depp și Auzitprecum și fostul cuplu înșiși.

Avocații lui Depp și-au închis cazul după ce au finalizat interogarea martorilor săi, martorii lui Heard fiind acum pregătiți să-și dea partea lor asupra poveștii pentru celelalte două săptămâni de proces.

După aceea, juriul va decide. Pe cine vor crede?

În primele patru săptămâni, au auzit relatări șocante despre argumentele fostului cuplu. Pe lângă presupusul abuz fizic, plângerile împotriva lui Depp au inclus o acuzație că și-a ținut câinele pe geamul unei mașini în mișcare și a pictat mesaje cu sânge pe peretele unei case din Australia. după ce și-a tăiat cu tristețe degetul. La rândul său, el l-a acuzat pe Heard că și-a făcut nevoile în pat și că a prefăcut sângerare cu lac de unghii.

„Ambele părți au făcut o treabă corectă de a-și dezvălui momentele mai puțin dezvăluite”, a declarat pentru Sky News expertul în defăimare și calomnie Kimberly Lau, partener la firma de avocatură din New York Warshaw Burstein. „Ceea ce va face acest proces deosebit de dificil pentru un juriu este faptul că ambele părți sunt actori pregătiți a căror sarcină este să facă publicul să creadă că ei sunt, de fapt, rolul pe care îl joacă.

„Mărturia martorilor și probele documentare vor fi și mai esențiale pentru ca juriul să determine cine spune cu adevărat adevărul și cine poate juca pur și simplu un rol”.

Depp îl dă în judecată pe Heard pentru defăimare din cauza unui articol pe care l-a publicat în The Washington Post în decembrie 2018, despre care avocații săi susțin că sugerează în mod fals că a agresat-o fizic și sexual – chiar dacă nu îi menționează numele.

El neagă cu hotărâre acuzațiile de abuz și pe tot parcursul procesului a spus instanței că este „obsedat de adevărși l-a acuzat pe Heard că este cel violent în timpul relației lor.

Spectatorii umplu sala de judecată înainte de începutul zilei într-un caz de calomnie Johnny Depp împotriva lui Amber Heard în Fairfax, Virginia, SUA, 5 mai 2022. Jim Lo Scalzo/Pool via REUTERS
Imagine:
Spectatorii au urmărit în fiecare zi procesul în instanță

Acest proces din Statele Unite vine după fosta vedetă din Pirații din Caraibe a pierdut un caz similar de defăimare în Marea Britaniepe care l-a adus împotriva editorilor The Sun, News Group Newspapers (NGN), pentru că a publicat un articol în care îl numea „soție-toboșar” în titlu.

În urma unui proces de 16 zile în iulie 2020, un judecător a considerat că conținutul articolului este „substanțial adevărat”, iar lui Depp i s-a refuzat ulterior permisiunea de a contesta decizia la apelul Curții.

Dar acest caz din America este audiat de un juriu, nu doar de un judecător.

„Juriile au o imprevizibilitate inerentă

Judecătorul Penney Azcarate prezidează procesul pentru calomnie împotriva lui Johnny Depp împotriva lui Amber Heard
Imagine:
Judecătorul Penney Azcarate prezidează cazul, dar jurații vor trebui să decidă

„A avea un juriu format din mai multe persoane – în acest caz, șapte – face o mare diferență în procesul de deliberare”, spune doamna Lau.

„Opinia cuiva nu este suficientă; toți cei șapte trebuie să fie de acord. Și deși judecătorii, spre deosebire de jurii, au deja o înțelegere a legii, juriul este alcătuit din mulți oameni ale căror experiențe de viață pot influența modul în care văd și cântăresc dovezile la proces. .”

Pe lângă faptul că sunt ținute în fața unui juriu, procedurile sunt transmise în întreaga lume în direct de la tribunal – spre deosebire de Marea Britanie, camerele sunt permise în sălile de judecată în SUA.

Matthew Dando, partener și expert în dreptul media la firma londoneză Wiggin, spune că, deși audierile televizate nu vor afecta rezultatul procesului, ele vor avea un efect asupra acoperirii mass-media și a opiniei publice.

Curtea a văzut filmări cu Heard cu buza ruptă
Imagine:
Fotografiile cu Heard și Depp răniți au fost arătate în instanță
Johnny Depp spune că această fotografie îl arată cu o rănire cauzată de Amber Heard

„Va însemna inevitabil că avocații nu joacă doar oameni în sala de judecată, ci direct la televizor… ei joacă direct publicului”, a spus el agenției de presă PA. „Deci afectează dinamica procesului”.

„Juriile au o imprevizibilitate inerentă și, de aceea, dacă acest lucru ar fi audiat din nou doar de un judecător, probabil că te-ai aștepta să se desfășoare în același mod ca cazul Regatului Unit”, spune Alex Wade, partener la Wiggin. „Dar așa cum spune Matt, diverșii avocați din Statele Unite vor juca în fața juriului”.

Așa cum a fost cazul în Marea Britanie, acest caz este un proces civil, nu unul penal; dacă Depp pierde, nu înseamnă că a fost condamnat pentru o crimă.

Dar, ca persoană publică, actorul are o sarcină a probei mai mare pentru afirmațiile sale de defăimare decât o persoană, spune doamna Lau. Ea îi revine sarcina de a dovedi „prin dovezi clare și convingătoare” că declarațiile lui Heard din coloana ei din Washington Post „au fost făcute cu răutate reală – adică fie știa că afirmația este falsă, fie că a omis din nesăbuință să verifice afirmația”.

„Este greu să desfac un clopoțel”

Amber Heard și Johnny Depp fotografiați în ianuarie 2016, cu doar câteva luni înainte de despărțirea lor.  Foto: AP
Imagine:
Heard și Depp fotografiați în ianuarie 2016, cu doar câteva luni înainte de despărțirea lor. Foto: AP

Dacă Depp câștigă, juriul va stabili daunele. El a dat în judecată pentru 50 de milioane de dolari, dar jurații pot decide că există o bază pentru a acorda mai puțin sau mai mult. Despăgubirile punitive ar putea fi, de asemenea, impuse pe lângă daunele compensatorii.

Heard depune un contraproces pentru 100 de milioane de dolari – deoarece este cu 20 de ani mai tânără, potenţialul prejudiciu adus carierei sale este mai lung decât cel al lui Depp, potrivit doamnei Lau – şi aceleaşi acuzaţii legale şi standarde se aplică şi ei.

Depp a spus procesului că, indiferent de rezultat, a pierdut. „În secunda în care acuzațiile au fost făcute împotriva mea… și s-au transformat în furaj media… apoi am pierdut”, a spus el juraților în timp ce ia tribună pentru prima dată în aprilie.

Citeste mai mult:
Articolul care a început toată afacerea
De ce sunt Depp și Heard în instanță?

“Am pierdut pentru că nu este ceva ce cineva te va pune pe tine pentru o perioadă scurtă de timp. Voi trăi cu asta pentru tot restul vieții mele.”

„Va fi dificil pentru Depp să-și salveze complet cariera, chiar dacă va câștiga la proces”, a spus doamna Lau. „Acuzațiile pot fi suficiente pentru ca unii să pună la îndoială adevărul, indiferent de rezultatul procesului. Este greu să tragi alarma.”

Procesul, care este programat să dureze până la sfârșitul lunii mai, continuă la tribunalul din comitatul Fairfax.

Add Comment