DeepMind de la Google spune că este pe punctul de a ajunge la inteligența artificială „la nivel uman”

DeepMind, o companie britanică deținută de Google, ar putea fi pe punctul de a realiza inteligența artificială (AI) la nivel uman.

Nando de Freitas, cercetător la DeepMind și profesor de învățare automată la Universitatea din Oxford, a declarat că „jocul s-a încheiat” atunci când vine vorba de rezolvarea celor mai grele provocări din cursa pentru inteligența generală artificială (IAG).

AGI se referă la o mașină sau un program care are capacitatea de a înțelege sau de a învăța orice sarcină intelectuală pe care o ființă umană o poate face fără pregătire.

Potrivit lui De Freitas, căutarea oamenilor de știință este acum să extindă programele AI, de exemplu cu mai multe date și putere de calcul, pentru a crea un AGI.

La începutul acestei săptămâni, DeepMind a dezvăluit un nou „agent” AI numit Gato, care poate îndeplini 604 sarcini diferite „într-o gamă largă de medii”.

Gato folosește o singură rețea neuronală – un sistem informatic cu noduri interconectate care funcționează ca celulele nervoase din creierul uman.

El poate discuta, subtitra imagini, stivui blocuri cu un adevărat braț robot și chiar poate juca consola de jocuri video Atari din anii 1980, potrivit DeepMind.

Derulați în jos pentru videoclip

DeepMind, o companie britanică deținută de Google, ar putea fi pe punctul de a realiza inteligența artificială la nivel uman (foto de fișier)

Gato folosește o singură rețea neuronală - sisteme informatice cu noduri interconectate care funcționează ca celulele nervoase din creierul uman - pentru a îndeplini 604 sarcini, potrivit DeepMind

Gato folosește o singură rețea neuronală – sisteme informatice cu noduri interconectate care funcționează ca celulele nervoase din creierul uman – pentru a îndeplini 604 sarcini, potrivit DeepMind

INTELIGENTA GENERALA ARTIFICIALA

Inteligența generală artificială (AGI) este capacitatea unui agent inteligent de a înțelege sau de a învăța orice sarcină intelectuală pe care o poate face o ființă umană.

Unii comentatori cred că suntem la zeci de ani de a realiza AGI, iar unii chiar se îndoiesc că vom vedea AGI în acest secol.

AGI a fost deja identificată ca o amenințare viitoare care ar putea distruge umanitatea în mod deliberat sau accidental.

Comentariile lui De Freitas au venit ca răspuns la un articol de opinie publicat pe The Next Web care spunea că oamenii vii astăzi nu vor ajunge niciodată la AGI.

De Freitas a postat pe Twitter: „Totul este despre scară acum!” Jocul s-a terminat! Este vorba despre a face aceste modele mai mari, mai sigure, mai eficiente din punct de vedere computațional, mai rapide…’

Cu toate acestea, el a recunoscut că omenirea este încă departe de a crea o inteligență artificială capabilă să treacă testul Turing – un test al capacității unei mașini de a afișa un comportament inteligent echivalent sau care nu se poate distinge de cel al unui om.

După anunțul DeepMind despre Gato, articolul The Next Web spunea că nu a demonstrat mai mult AGI decât asistenți virtuali precum Alexa de la Amazon și Siri de la Apple, care sunt deja pe piață și în case.

„Abilitatea lui Gato de a face mai multe sarcini seamănă mai mult cu o consolă de jocuri video care poate stoca 600 de jocuri diferite, decât cu un joc pe care îl poți juca în 600 de moduri diferite”, a spus Tristan Greene, colaboratorul The Next Web.

„Nu este o IA generală, este o grămadă de modele înguste pre-antrenate bine grupate.”

Gato a fost conceput pentru a efectua o varietate de sute de sarcini, dar această abilitate poate compromite calitatea fiecărei sarcini, potrivit altor recenzenți.

De Freitas a postat pe Twitter:

De Freitas a postat pe Twitter: „Totul este despre scară acum!” Jocul s-a terminat! Este vorba despre a face aceste modele mai mari, mai sigure, mai eficiente din punct de vedere computațional, mai rapide…’

Într-un alt articol de opinie, editorialistul ZDNet Tiernan Ray a scris că agentul „de fapt nu este atât de bun la multi-tasking”.

„Pe de o parte, programul este capabil să facă mai bine decât un program de învățare automată dedicat pentru controlul unui braț robotic Sawyer care stivuiește blocuri”, a spus Ray.

„Pe de altă parte, produce subtitrări pentru imagini care în multe cazuri sunt destul de slabe.

„Abilitatea lui de a dialoga prin chat standard cu un interlocutor uman este la fel de slabă, provocând uneori declarații contradictorii și absurde”.

De exemplu, atunci când un chatbot, Gato a spus în mod incorect că Marsilia este capitala Franței.

În plus, o legendă creată de Gato pentru a însoți o fotografie scria „om care ține banană pentru ședință foto”, chiar dacă bărbatul nu ținea pâine.

DeepMind detaliază Gato într-o nouă lucrare de cercetare, intitulată „A Generalist Agent”, care a fost postată pe serverul de preprint Arxiv.

Autorii companiei au spus că un astfel de agent va prezenta o „îmbunătățire semnificativă a performanței” atunci când este extins.

AGI a fost deja identificată ca o amenințare viitoare care ar putea distruge umanitatea în mod deliberat sau accidental.

În imagine este un dialog cu Gato când i se cere să fie chatbot.  Un recenzent a numit-o

În imagine este un dialog cu Gato când i se cere să fie chatbot. Un recenzent a numit capacitatea lui Gato de a discuta cu un om „sărac”

La începutul acestei săptămâni, firma britanică DeepMind a dezvăluit Gato, un program care poate conversa prin chat, subtitra imagini, stivui blocuri cu un adevărat braț robot și chiar poate juca consola de jocuri video Atari din anii 1980. Iată câteva dintre sarcinile pe care Gato a fost testat într-un Promo DeepMind

La începutul acestei săptămâni, firma britanică DeepMind a dezvăluit Gato, un program care poate conversa prin chat, subtitra imagini, stivui blocuri cu un adevărat braț robot și chiar poate juca consola de jocuri video Atari din anii 1980. Iată câteva dintre sarcinile pe care Gato a fost testat într-un Promo DeepMind

Dr. Stuart Armstrong de la Institutul Viitorul Umanității de la Universitatea Oxford a spus anterior că AGI în cele din urmă va face pe oameni redundenți și ne va elimina.

El crede că mașinile vor funcționa cu viteze de neconceput pentru creierul uman și vor evita comunicarea cu oamenii pentru a prelua controlul asupra economiei și piețelor financiare, transporturilor, asistenței medicale și multe altele.

Dr. Armstrong a spus că o instrucțiune simplă către un AGI pentru „prevenirea suferinței umane” ar putea fi interpretată de un supercomputer ca „uciderea tuturor oamenilor”, deoarece limbajul uman este ușor de interpretat greșit.

Înainte de moartea sa, profesorul Stephen Hawking a declarat pentru BBC: „Dezvoltarea inteligenței artificiale depline ar putea semnifica sfârșitul rasei umane”.

În timpul vieții sale, celebrul astrofizician britanic, profesorul Stephen Hawking (foto), a spus că AI

În timpul vieții sale, celebrul astrofizician britanic, profesorul Stephen Hawking (foto), a spus că IA „ar putea însemna sfârșitul rasei umane”.

Într-o lucrare din 2016, cercetătorii DeepMind au recunoscut necesitatea unui „buton mare roșu” pentru a împiedica o mașină să efectueze „o secvență de acțiuni dăunătoare”.

DeepMind, care a fost fondată la Londra în 2010 înainte de a fi achiziționată de Google în 2014, este cunoscută pentru crearea unui program AI care l-a învins pe jucătorul profesionist de go Lee Sedol, campionul mondial, într-un meci de cinci jocuri în 2016.

În 2020, compania a anunțat că a rezolvat o problemă veche de 50 de ani în biologie, cunoscută sub numele de „problema de pliere a proteinelor” – modul în care secvența de aminoacizi a unei proteine ​​dictează structura sa 3D.

DeepMind a susținut că a rezolvat problema cu o acuratețe de 92% prin antrenarea unei rețele neuronale cu 170.000 de secvențe de proteine ​​cunoscute și diferitele lor structuri.

Compania este probabil cel mai cunoscută pentru programul AlphaGo AI, care l-a învins pe jucătorul profesionist de go Lee Sedol, campionul mondial, într-un meci de cinci jocuri.  În imagine, campionul mondial Go, Lee Sedol din Coreea de Sud, văzut înaintea primei runde a meciului Google DeepMind Challenge împotriva programului Google AlphaGo, în martie 2016

Compania este probabil cel mai cunoscută pentru programul AlphaGo AI, care l-a învins pe jucătorul profesionist de go Lee Sedol, campionul mondial, într-un meci de cinci jocuri. În imagine, campionul mondial Go, Lee Sedol din Coreea de Sud, văzut înaintea primei runde a meciului Google DeepMind Challenge împotriva programului Google AlphaGo, în martie 2016

CE ESTE PROIECTUL GOOGLE DEEPMIND AI?

DeepMind a fost fondată la Londra în 2010 și a fost achiziționată de Google în 2014.

Acum are centre de cercetare suplimentare în Edmonton și Montreal, Canada, și o echipă DeepMind Applied în Mountain View, California.

DeepMind are misiunea de a depăși granițele AI, dezvoltând programe care pot învăța să rezolve orice problemă complexă fără a fi nevoie să învețe cum.

Dacă va avea succes, compania crede că va fi unul dintre cele mai importante și benefice progrese științifice realizate vreodată.

Compania a făcut titluri pentru o serie de creații sale, inclusiv software pe care l-a creat, care a învățat să joace și să câștige pe 49 de titluri Atari complet diferite, cu doar pixeli bruti ca intrare.

Într-o premieră mondială, programul său AlphaGo l-a luat pe cel mai bun jucător din lume la G, unul dintre cele mai complexe și intuitive jocuri făcute vreodată, cu mai multe poziții decât există atomi în univers – și a câștigat.

.

Add Comment