CDC este îngrijorat de posibila răspândire nedetectată a variolei maimuțelor în Marea Britanie

JCentrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și-au exprimat marți îngrijorarea cu privire la un focar neobișnuit de variolă a maimuței în Marea Britanie, sugerând că pare să existe o transmitere cel puțin nedetectată a virusului și avertizând cu privire la posibilitatea ca focarul să se răspândească dincolo de granițele Marii Britanii.

“Suntem îngrijorați că acest lucru este foarte diferit de ceea ce credem de obicei despre variola maimuțelor. Și cred că suntem îngrijorați că se va răspândi în afara Regatului Unit”, a declarat Jennifer McQuiston, un oficial înalt CDC, într-un interviu pentru STAT.

În Marea Britanie au fost descoperite șapte cazuri confirmate și un caz probabil de variolă maimuță de la începutul lunii mai – un număr neobișnuit de mare, având în vedere că cazurile umane de variolă sunt rare și deosebit de rare în afara Africii de Vest și Centrale. În timp ce unul dintre cazuri a călătorit recent în Nigeria, unde variola maimuței este endemică, ceilalți par să fi contractat virusul în Marea Britanie. Niciuna dintre persoanele infectate la nivel național nu are o legătură cunoscută cu călătorul, iar momentul cazurilor sugerează că el nu a fost sursa acestor infecții.

publicitate

Ceea ce complică situația – și amplifică îngrijorarea – este faptul că celelalte cazuri cuprind două grupuri distincte care nu au nicio legătură perceptibilă unul cu celălalt. Două dintre cazurile confirmate și singurul caz probabil sunt o unitate familială, a declarat marți expertul Organizației Mondiale a Sănătății, Maria Van Kerkhove, într-o conferință de presă. Celelalte patru cazuri confirmate, cel mai recent dezvăluite, au fost identificate de Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie ca fiind homosexuali, bisexuali sau alți bărbați care fac sex cu bărbați – trei din Londra și al patrulea din Newcastle, la aproape 300 de mile nord, nord. Toți cei patru au fost probabil infectați la Londra, a spus agenția.

Nu se știe cum vreuna dintre aceste persoane a contractat virusul. Se crede că transmiterea are loc în principal prin picături care conțin virus, dar contactul direct cu leziunile sau fluidele corporale ale unei persoane infectate sau contactul indirect prin îmbrăcăminte sau lenjerie contaminată poate duce, de asemenea, la transmitere.

publicitate

Faptul că există două grupuri aparent neconectate sugerează că ar putea exista mai mult de un lanț de transmitere în țară, fiecare dintre acestea putând conține cazuri suplimentare care nu au fost încă detectate. Van Kerkhove, care conduce unitatea de boli emergente și zoonoze din programul OMS pentru urgențe de sănătate, a declarat că secvențierea virusului este în curs de desfășurare în Marea Britanie pentru a încerca să stabilească dacă cazurile sunt legate genetic.

Nu există nicio sugestie că variola maimuțelor se răspândește la un număr mare de oameni din Marea Britanie. Cu toate acestea, dovezile că există probabil cazuri nedetectate alimentează îngrijorarea cu privire la amploarea transmiterii și dacă virusul a călătorit mai departe.

„Aveți două grupuri care nu au nicio legătură cu călătoriile sau cu alte persoane despre care se știe că sunt asociate cu un focar recunoscut. Acest lucru sugerează că există lanțuri de transmisie necunoscute”, a spus McQuiston. „Dacă par să existe lanțuri de transmisie necunoscute, asta ne pune în alertă să ne gândim: s-ar putea răspândi acest lucru în afara Regatului Unit?”

Deși cazurile umane de variola maimuțelor în afara Africii sunt rare, în ultimii ani a existat o creștere a cazurilor exportate în SUA (două în 2021), Marea Britanie, Israel și Singapore. Cele mai recente patru cazuri au fost infectate cu clada de variola a maimuțelor din Africa de Vest, care provoacă o boală mai ușoară decât clada din Africa Centrală, a spus UKHSA.

Variola maimuță are simptome similare, dar mai blânde decât variola, care a fost declarată eradicată în 1980. Pe lângă simptomele asemănătoare gripei, infecția declanșează o erupție cutanată caracteristică. Multe afecțiuni pot provoca erupții cutanate, dar erupția cu variola maimuță are unele caracteristici neobișnuite, inclusiv faptul că se pot forma vezicule pe palmele mâinilor.

Nu există medicamente sau vaccinuri specifice variolei maimuțelor, dar vaccinul împotriva variolei a fost folosit în trecut pentru a ajuta la stoparea transmiterii variolei maimuțelor, cum ar fi în cazul unui focar din 2003 în Statele Unite, care datează de la animalele exotice importate. În timpul acestui focar, 71 de persoane din șase state au contractat variola maimuțelor.

În Africa, variola maimuțelor a fost fatală în aproximativ 1 din 10 cazuri, bolile severe și moartea fiind mai probabile la copii.

Din cauza cazurilor găsite în rândul bărbaților homosexuali, bisexuali sau alți bărbați care întrețin sex cu bărbați, autoritățile de sănătate publică din Marea Britanie au alertat clinicile de sănătate sexuală să fie atent. Atenție la persoanele cu erupții cutanate inexplicabile. McQuiston a spus că CDC are în vedere emiterea unei alerte de sănătate pentru profesioniștii medicali și clinicile de infecții cu transmitere sexuală din această țară.

„Există multe călătorii între Marea Britanie și SUA și alte părți ale lumii. Așa că cred că îngrijorarea noastră este că, având în vedere că aveți patru cazuri în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați, probabil că trebuie să ne gândim să trimitem mesaje clinicilor noastre pentru ITS… despre ce să fim atenți, despre ce să fim vigilenți”, a spus ea. .

Van Kerkhove a spus că OMS a contactat țările europene prin intermediul biroului său european din Copenhaga pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la riscul de a găsi cazuri de variola maimuței.

Comunicațiile în jurul focarului trebuie realizate cu atenție, a spus McQuiston.

„Aceasta este cu siguranță o populație care a fost stigmatizată pentru infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV, în trecut. Și cred că am învățat puțin din acele experiențe despre cum să abordăm asta cu genul de sensibilitate pe care o necesită”, a spus ea.

Anchetatorii de sănătate publică din Marea Britanie lucrează pentru a identifica cu cine au fost în contact cazurile confirmate înainte de a se îmbolnăvi, pentru a încerca să găsească sursa infecțiilor. Dar ei caută, de asemenea, să identifice contactele persoanelor infectate pentru a vedea dacă acestea au transmis virusul altora.

McQuiston a spus că până în prezent CDC nu a fost informat că vreun american s-a prezentat pe lista de contacte UKHSA pentru aceste cazuri. Dar ea a dezvăluit că șase persoane din SUA erau urmărite pentru că se aflau pe același zbor cu bărbatul care a călătorit din Nigeria în Marea Britanie pe 4 mai. Deși nu a existat nicio sugestie că indivizii au avut contact direct cu bărbatul – s-au așezat la trei rânduri de scaunul lui – cele șase persoane vor fi monitorizate timp de 21 de zile, a spus ea.

Focarul din Marea Britanie ne amintește de necesitatea de a acorda mai multă atenție variolei maimuțelor, a cărei dinamică a bolii este puțin înțeleasă, a declarat Ibrahima Socé Fall, directorul general adjunct al OMS pentru răspunsul de urgență.

„În mod clar, principala problemă pe care trebuie să o investigăm este să cunoaștem adevărata amploare a transmiterii variolei maimuțelor în Africa și să ne asigurăm că investim în instrumente de prevenire și tratament pentru cei mai expuși riscului din Africa. Africa”, a spus el.

Add Comment