„Avatar 2” Bow reînnoiește impulsul Hollywood-ului pentru formatul 3D în cinematografe – The Hollywood Reporter

Asocierea unui trailer cinematografic exclusiv pentru James Cameroneste de mult întârziată Avatar a continuat cu Doctor Strange în Multiversul Nebuniei s-a dovedit un moment important dincolo de eroica deschidere a filmului Marvel de 449 de milioane de dolari la nivel mondial (inclusiv 187 de milioane de dolari pe plan intern) în weekendul 6-8 mai. Aproape 10% dintre cinefilii din America de Nord au optat să plătească cu 20-30% mai mult pentru un bilet 3D, un salt incredibil pentru un format pe care mulți îl abandonaseră chiar înainte de criza COVID-19.

Niciun film nu a ilustrat mai bine promisiunea 3D decât cel din 2009 Avatar, care, cu 2,8 miliarde de dolari în vânzări de bilete la nivel mondial, rămâne filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Însă, în anii care au urmat, atracția unor venituri mai mari la box-office a deraiat trenul 3D exact când a părăsit gara. Acum, Disney și 20th Century (și rivalii lor) speră Avatar: Calea apei revigorează formatul ca element de diferențiere cheie. „Într-o perioadă în care oamenii sunt obișnuiți să fie acasă, urmărind conținut, orice îi încurajează să meargă la film trebuie să fie pozitiv pentru noi și pentru industrie în general”, spune directorul general al distribuției mondiale a filmelor Disney. Tony Chambers. „Totul ține de experiență. Dacă se face corect, oamenii vor ieși din nou și din nou. E-mailul nu va fi văzut Avatar 2 în 3D, dar pentru a vedea pentru experiență.

Dar cinefilii vor trebui reeducați. “Credem că 3D creează o experiență mai captivantă în povestirea noastră narativă. Nu jucăm 3D ca pe o lume care iese pe o fereastră. O jucăm ca pe o fereastră către lume.” Jon LandauPartenerul de producție al lui Cameron la Lightstorm Entertainment, spune din Noua Zeelandă, unde Avatar 2 este în funcție. „Le oferim oamenilor ceva ce nu pot ajunge altundeva. Avem nevoie de comunitatea expozanților să susțină acest lucru și să înțeleagă că suntem în competiție cu tehnologii diferite decât cele găsite în casele oamenilor.

Cel mai recent val de 3D a fost posibil prin trecerea de la sistemele de filmare la sistemele digitale de proiecție. Au existat câteva lansări digitale 3D timpurii pentru numărul limitat de săli acceptate, începând cu Disney’s C.puiuț în 2005. Și condus de campion de format Jeffrey Katzenbergplanșa DreamWorks Animation a primit tratamentul 3D începând cu Monștri vs Extratereștri în anul 2009.

Pentru mulți cinefili, prima dată când și-au pus ochelari 3D a fost să vadă Avatar. Cota de piață a filmului 3D la box office a fost de peste 70%, ducând veniturile 3D la un record de 1,85 miliarde de dolari în 2010. Dar apoi a existat o serie de lansări precum cele din 2010. Ciocnirea Titanilor, care a primit o conversie 3D grăbită pentru a se ridica la viteză și a fost văzută pe scară largă ca o experiență proastă, îi încurajează pe cinefili pe format.

„Cred că ceea ce s-a întâmplat a fost că unii oameni s-au rătăcit și a existat o perioadă în care oamenii au simțit că convertirea a ceva în 3D l-a făcut un film mai bun; 3D nu schimbă filmul, 3D exacerba orice ar fi filmul”, spune Landau. „Cred că oamenii au făcut-o după fapt într-un proces, spre deosebire de [using] 3D ca element creativ – nu este diferit de iluminare, nu este diferit de focalizare, nu este diferit de mișcarea camerei – de care un regizor trebuie să aducă sensibilitate la modul în care să-l folosească pentru a îmbunătăți povestirea narativă.

Adaugă un director senior de studio: „Hollywood-ul a devenit lacom, așa cum o fac întotdeauna”.

În 2017, încasările interne 3D au scăzut cu 55% față de 2010, multe filme câștigând doar 17% din veniturile lor din bilete 3D. Încetinirea a determinat Imax – un susținător de multă vreme al formatului – să anunțe că se îndepărtează de atâtea lansări 3D. Compania a fost înțeleaptă. Până în 2019, veniturile 3D au scăzut cu peste 70% față de nivelurile din 2010.

„Încălzirea 3D ar trebui făcută cu grijă și cu atenție”, spune președintele Imax Entertainment Megan Colligan. „Au fost o mulțime de lecții învățate. Nu veți vedea toate filmele convertite. Lucrăm cu adevărat cu studiouri și expozanți pentru a descoperi cum să-i obișnuim pe oameni. James Cameron înțelege mediul – 3D creează o experiență mai bogată și mai profundă atunci când servește povestea. Intenția este totul.

De asemenea, ajută consumatorii să plătească o sumă semnificativă pentru formatele 2D premium, cum ar fi Imax. Apetitul pentru aceste formate a crescut pe tot parcursul pandemiei, inclusiv 36% din weekendul de deschidere al Doctor Strange 2.

La rândul său, Disney oferă versiuni 3D ale filmelor sale de evenimente care duc la Avatar 2inclusiv Pixar An lumină Vara asta. Și stâlpul de cort al lui Universal din iulie Jurassic World: Dominion va primi un impuls 3D major.

Formatul este încă incredibil de popular în unele părți ale lumii: 45% din încasările Braziliei de la începutul săptămânii pentru Doctor Strange 2 vine din 3D. În Germania a fost de 50%.

O sursă spune că fiecare studio de la Hollywood trebuie să-și facă partea pentru ca renașterea 3D să funcționeze. Când originalul Avatar a apărut, versiunea a rescris cartea despre calitatea prezentării prin crearea diferitelor versiuni ale filmului (inclusiv versiuni la diferite niveluri de iluminare, raporturi de aspect și destinate diferitelor sisteme 3D) cu scopul de a se asigura că fiecare cinematograf poate prezenta filmul în cel mai bun mod. cale posibilă. Pentru Avatar 2echipa lucrează din nou cu planuri foarte ambițioase de a face multe versiuni pentru diferitele sisteme teatrale.

„Am început deja cercetarea”, spune Landau. „Geoff Burdick (vicepreședinte principal al serviciilor de producție și tehnologie pentru Lightstorm) și echipa noastră de la Lightstorm au fost foarte implicați direct cu Disney și comunitatea exponatelor.”

De asemenea, au lucrat cu dezvoltatori de tehnologie de film.

„Chiar înainte de noul Avatar trailerul a avut premiera la CinemaCon [the theater owners conference held in April]am văzut într-adevăr un mare interes din partea exponatelor pentru produse noi care pot îmbunătăți experiența cinematografică”, spune Brian Claypool, vicepreședinte executiv pentru cinema la producătorul de proiectoare Christie. „Luminozitatea 3D mai mare și capacitatea de a suporta rate de cadre mai mari în 4K au înregistrat cu siguranță o creștere în conversațiile recente cu clienții.”

Tehnologia cinematografică a parcurs un drum lung în ultimul deceniu, ceea ce va contribui, de asemenea, la creșterea fiecărei prezentări 3D. De exemplu, ochelarii 3D pot reduce lumina vizibilă, făcând imaginea să pară mai întunecată, dar proiectoarele laser mai strălucitoare pot ajuta la rezolvarea acestei probleme. Cameron încorporează, de asemenea, o rată mare de cadre de 48 de cadre pe secundă. „Abordarea noastră este că o rată de cadre ridicată este ceva care creează o experiență mai bună, în care scapă de artefactele unei rate de cadre arhaice pentru anumite fotografii. Dacă cineva stă acolo static și vorbește doar la cameră, asta nu ajută neapărat. “, spune Landau. “O vom folosi în avantajul nostru, acolo unde rata mare de cadre ne ajută.”

Proprietarii de cinematograf cu siguranță nu se opun unei renașteri 3D, deoarece le crește și veniturile. „3D este o opțiune viabilă atunci când este făcută corect, dar trebuie să fie o parte integrantă a povestirii”, spune vicepreședintele și directorul de comunicații al Asociației Naționale a Proprietarilor de Teatru. Patrick Corcoran. „Nu este răspunsul la toate, dar nu poate fi tratat ca o idee ulterioară.”

O versiune a acestei povești a apărut pentru prima dată în numărul din 17 mai al The Hollywood Reporter revistă. Click aici pentru a te abona.

Add Comment